Scientific Mining Journal

Scientific Mining Journal

Volume 16 - No 6 (November 1977)
MuÄŸla YataÄŸan Linyitlerinde Uranyum DeÄŸerlendirilmesi
Pages 1-19 Tuncer HepÅŸen

ÖZET

Türkiye‘de 1980‘lerden itibaren Nükleer Güç Santrallerinin kurulması düşünülmektedir. Bu santralar için gerekli tabii uranyumun Türkiye kaynaklarından saÄŸlanmasına yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Bu çalışmanın amacı ülkemiz uranyum cevherlerinin proses araÅŸtırması ve uranyum üretim çalışmalarına bir katkı mahiyetindedir. MuÄŸla YataÄŸan bölgesindeki 200 milyon ton rezervli linyitlerin küllerinde uranyumun varlığı saptanmıştır. Bölgede 1978 terden itibaren bir termik santral kurulması öngörülmektedir. Amerika, İspanya gibi ülkelerde linyit ve küllerinden uranyum üretimini sürdüren ekonomik tesisler vardır. Bu tez çalışmasıyla ortaya konan laboratuvar bulguları, YataÄŸan bölgesi linyitlerinin küllerinden uranyumun elde edilebilmesi konusunda araÅŸtırmaların gerekliliÄŸini göstermektedir Pilot tesis kademesinde çalışılarak endüstriyel bir tesise iÅŸletme parametreleri hazırlanmak ve ekonomi hesaplarını yapmak doÄŸru bir yaklaşım olacaktır.

AfÅŸin Elbistan Linyit Projesi
Pages 20-26 Ömer Ünver

ÖZET

ÜÎkemiz linyit yatoklan İçinde en büyük potansiyele sahip AfÅŸin - Elbistan Linyitleri, oldukça düşük kalitesine raÄŸmen Türk Ekonomisinin en önemli ham madde kaynağından biridir. Hızla artan elektrik enerjisi tüketiminin karşılanması bu büyük potansiyelden beklenen önemli görevdir. Bu kaynağın geliÅŸtirilmesi yolunda ilk adımda 4x340 (1360) MW İrk elektrik santralı ile bu santralı besliyecek kömür iÅŸletmesini kapsayan projeye 1973 yılında baÅŸ­ lanmıştır. Kfôaca, AfÅŸin - Elbistan Linyit havzası kö­ müre dayalı enerji gereksiniminin önemli boyutlara ulaÅŸtığı günümüz Türkiye‘sinde endüstriyel geliÅŸmenin ana unsurlarını ta­ şımaktadır.

G.L.İ. Müessesesinde Linyit Üretim Faaliyetleri
Pages 27-40 Sebahattin Gazanfer

ÖZET

Birkaç yıl önce uluslararası düzeyde ortaya çıkan petrol bunalımı ve genel anlamda enerji sorunu, o zamana kadar önemini gittikçe kaybetmekte olan kömüre dikkat ve çabaların tekrar yöneltilmesini gerektirmiştir. Yazıda, gerek halk yakıtı olarak, gerekse termik santralları ve diğer endüstriyel tesislerin ihtiyacı olara‘k kullanılan linyit kö­ mürü üretiminde önemli payı olan Garp Linyitleri İşletmesi Müessesesi‘ne bağlı ü- retim bölgelerindeki madencilik faaliyetleri kısaca açıklanmaktadır.

Güneydoğu Anadolu Asfaltik Madde Zuhurları
Pages 41-51 Eran Nakoman

ÖZET 

Bu çalışmaaa, GüneydoÄŸu Anadolu‘da bulunan asfaltfk madde zuhurları, oluÅŸumları ve sınıflandırılmaları yönünden ele alınmıştır. Zuhurların yayıldığı alanın genel jeolojisi, asfaltik maddelerin kimyasal nitelikleri, ekonomik potansiyelleri kreaca gözden geçirilmiÅŸ, bilinen titanların özelliklerine ve asfaltik maddelerle ilgili laboratuvar çapında yapılan teknolojik deneylere deÄŸinilmiÅŸtir.